Haberler sayfasına dön

Güncel Haberler 05.02.2021

5 Şubat 2021 Cuma

Deloitte, yıllık gelir vergisi beyanındaki yeni dönemi anlattı
Deloitte tarafından düzenlenen webinar'da, yıllık gelir vergisi beyanındaki yeni dönem ve dikkat edilecek hususlar ele alındı
Düzenlenen webinar'da Deloitte Türkiye Vergi Bölümü Direktörlerinden Barbaros Yeşin ve Kıdemli Vergi Müdürlerinden Sabire Çolak, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından devreye alınan yeni dönem hakkında bilgi verdi.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Barbaros Yeşin, ücretin vergilendirilmesinin 2019 sonuna kadar sadece işverenler tarafından bordro üzerinde yapılan kesintilerin muhtasar beyannamenin tahakkuk ettirilmesi ile yapıldığını hatırlatarak, şunları kaydetti:
"Ancak 1 Ocak 2020'den geçerli olmak üzere Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hayatımıza hem yeni bir gelir vergisi oranı girdi hem de mükellefler için yıllık gelir vergisi beyannamesi zorunluluğu getirildi. 7 Aralık 2019 tarihli ve 30971 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan '7194 Sayılı Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun' ve 27 Mayıs 2020 tarihli ve 31137 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan '311 Seri No'lu Gelir Vergisi Genel Tebliği' ile birlikte 2020 beyanname döneminden itibaren uygulanmak üzere ücretlerin beyan esaslarına bazı değişiklikler getirilmiştir."
Yeşin, bu değişiklikler kapsamında çalışanların, "Tek işverenden elde edilen ücret gelirinin 600 bin TL'yi aşması", "Birden fazla işveren söz konusu ise tüm işverenlerden elde edilen ücret geliri toplamının 600 bin TL'yi aşması" ve "Birden fazla işveren söz konusu olup, birden sonraki işveren veya işverenlerden alınan ücretlerin toplamının 49 bin TL'yi aşması" durumlarında artık (31 Mart'a kadar) Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi vermelerinin gerekeceğini söyledi.
Yeni dönemin getirdikleri hakkında değerlendirmelerde bulunan Yeşin, "Beyanname yükümlülüğü bulunan mükellefler bir yandan beyanname üzerinde artık eğitim, sağlık ve bağış gibi bazı giderlerini indirim konusu yapabilecekken, bir yandan da 600 bin TL üzeri gelir elde eden mükelleflerin artık yüzde 40 oranında gelir vergisine tabi olacağını da belirtmek isteriz." ifadelerini kullandı.
Küresel aşı günlüğü
67 ülkede 108 milyondan fazla doz aşı uygulandı. Aşılamada ileri gelen ülkeler arasında, 34,9 milyon doz aşı uygulamasıyla ABD, 24 milyon dozla Çin ve 14,1 milyon dozla Avrupa Birliği ülkeleri yer aldı
Tarihin en büyük aşılama kampanyası tüm hızıyla devam ediyor. Dünyada en umut verici dokuz aşının gelişimi merakla takip edilirken, bu zamana kadar dünya genelinde toplam yedi aşı, kısıtlı miktarlarda kullanıma sunuldu.
Bloomberg tarafından toplanan verilere göre, 67 ülkede 108 milyondan fazla doz aşı uygulandı. Milyonlarca doz aşıyı tedarik etmenin ve dağıtmanın, şimdiye kadar üstlenilen en büyük lojistik zorluklardan biri olacağı düşünülüyor.
ABD'deki aşılama programı ilk olarak 14 Aralık'ta sağlık çalışanlarına uygulanmasıyla başladı. Ülkede, şu ana kadar 34,9 milyon doz aşı yapıldı ve 6,81 binin üzerinde kişi ise iki doz aşı rejimini tamamlayabildi.
Diğer bir taraftan, AstraZeneca Plc ve Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen aşı ilk onayını 30 Aralık'ta İngiltere tarafından aldı. Çin ayrıca, Şubat ayı başında 50 milyon insanı aşılamak amacıyla Sinopharm'ın geliştirdiği aşıyı genel kullanım için onayladı.
Avrupa borsaları günü İngiltere hariç yükselişle kapattı
Avrupa borsaları, şirket verilerinin ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) politika faiz kararının etkisiyle İngiltere hariç yükselişle kapandı
Avrupa Borsaları, şirket verilerinin ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) politika faiz kararının etkisiyle İngiltere hariç günü yükselişle tamamladı.
Almanya’nın en büyük bankası Deutsche Bank, 2020 yılını beklentilerin üzerinde 113 milyon avro net karla kapatırken, enerji şirketi Royal Dutch Shell’in 2019 yılında 16,5 milyar dolar olan net karı, 2020 yılında sert şekilde düşerek 4,85 milyar dolara geriledi.
İngiltere Merkez Bankası (BoE) ise politika faiz oranını beklentilerle uyumlu şekilde yüzde 0,1 seviyesinde, tahvil alım hedefini de 875 milyar sterlinde sabit bıraktı.
İngiltere Merkez Bankası, ayrıca bankalardan negatif faiz oranlarına hazırlanmaya başlamalarının talep edildiğini ancak talebin, bu yönde bir politika işareti olarak görülmemesi gerektiğini duyurdu.
Kapanışta, gösterge endeks Stoxx Europe 600 yüzde 0,56 artışla 409,54 puana çıktı.
Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,91 değer kazanarak 14.060,29 puana, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,82’lik artışla 5.698,54 puana, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1,65’lik yükselişle 22.900,55 puana ulaştı.
Öte yandan, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,06 azalarak 6.503,72 puana geriledi.
ABD'de endeksler makroekonomik verilerin etkisiyle yükselişle açıldı
ABD'de endeksler, şirketlerin finansal sonuçlarının ve beklenenden iyi gelen makroekonomik verilerin etkisiyle güne yükselişle başladı
Açılışta Dow Jones endeksi, 0,22 artışla 30.791,80 puandan işlem gördü.
S&P 500 endeksi yüzde 0,27 yükselişle 3.840,64 puandan ve Nasdaq endeksi yüzde 0,60 artarak 13.692,21 puandan işlem görmeye başladı.
Endekslerdeki pozitif seyirde, açıklanan şirket finansal sonuçları ile beklenenden iyi gelen makroekonomik veriler etkili oldu.
ABD'de büyük şirketler 2020'nin son çeyreğine ilişkin bilançolarını açıklamaya devam ederken, çevrimiçi ödeme hizmeti sunan PayPal, geçen yılın dördüncü çeyreğinde gelirinin bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 23 artarak 6,12 milyar dolara çıktığını duyurdu. Şirketin beklenenden iyi gelen bilançosunun etkisiyle PayPal'ın hisseleri yüzde 8'in üzerinde değer kazandı.
Elektronik ticaret platformu eBay'ın geliri de 2020'nin dördüncü çeyreğinde yüzde 28 artışla 2,9 milyar dolara ulaştı. Şirketin hisseleri, iyi gelen bilançosunun ardından yüzde 10'a yakın artış kaydetti.
Makroekonomik tarafta ise ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 30 Ocak ile biten haftada beklenenden fazla düşüş göstererek 779 bine geriledi. Son 3 haftadır düşüş gösteren veri geçen yıl kasım ayından bu yana kaydedilen en düşük seviyeye geriledi.
İmalat aktivitesinde hızlı toparlanma
İstanbul Sanayi Odası-Markit işbirliğinde hazırlanan imalat satın alma yöneticileri endeksi açıklandı. Buna göre endeks yılın ilk ayında hızlı bir toparlama kaydetti ve 6 ayın zirvesine çıktı
Türkiye'de imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Ocak'ta 54,4 olarak yeni yılın ilk ayında hızlı bir yükseliş gösterdi.
Aralık ayında gösterge 50,8 olarak kaydedilmişti ve Haziran'dan bu yana en düşük seviyeyi görmüştü.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI ocak verilerine göre de anket kapsamında takip edilen 10 sektörün tümünde çalışan sayıları arttı. Birçok sektörde üretim ve yeni siparişlerdeki iyileşme eğilimlerine bağlı kapasite genişletme çabaları dikkat çekerken, en yüksek oranlı üretim artışı, ana metal imalatçılarında kaydedildi. Girdi maliyetleri ve nihai ürün fiyatları enflasyonu yüksek düzeyde kalmasına rağmen yavaşlama belirtileri gösterdi.
Yeni ihracat siparişleri artış gösterdi
Endekse göre son üç ayda ilk kez artan yeni siparişlerde de iyileşme güçlü gerçekleşti. Büyüme, Ağustos 2020’den beri en yüksek hızda kaydedildi. Benzer şekilde, iki aylık ivme kaybının ardından yeni ihracat siparişleri de yeniden artış gösterdi. Yeni siparişlerin pozitif seyre dönmesi ve bunun üretim gereksinimlerinde yol açtığı artış, firmaların ocakta ek personel alımını sürdürmelerine yol açtı.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları söyledi: “Son PMI verileri, Türk imalat sektörünün yeni yıla pozitif bir başlangıç yaptığını gösterdi. Kovid-19 vaka sayılarındaki azalışa bağlı olarak üretim ve yeni siparişler büyüme bölgesine geri döndü. Firmaların üretim gereksinimlerini karşılamak amacıyla personel alımlarını hızlandırmasıyla birlikte istihdamda yaşanan güçlü artış, anketin en önemli gelişmesi olarak kaydedildi. Aşı tarafındaki olumlu gelişmeler de ocak ayında daha canlı bir görünümün oluşmasına katkı sağladı. Dünya çapında tüm ekonomilerde olduğu gibi Türkiye’de de sektörün yakın geleceği salgın ve aşı uygulamalarıyla ilgili gelişmelere bağlı olacak.”
Tedarik zincirlerinde yine ciddi aksamalar görüldü
İstihdam artış hızı güçlü düzeyde ve Aralık 2017’den beri en yüksek oranda kaydedildi. Hammadde eksikliğinden kaynaklanan teslimat gecikmeleri, ürün ithalatındaki zorluklar ve Kovid-19 kısıtlamalarına bağlı olarak tedarik zincirlerinde yine ciddi aksamalar tespit edildi.
Endekse göre hammadde arzıyla ilgili sorunlar, girdi maliyetlerinde keskin artışın sürmesine yol açtı. Öte yandan, döviz kurlarındaki göreli istikrara bağlı olarak enflasyon oranı son altı ayın en düşük düzeyine geriledi.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI ocak verilerine göre anket kapsamında takip edilen 10 sektörün tümünde çalışan sayıları arttı. Kovid-19 vaka sayılarındaki artışın talebi ve üretimi olumsuz etkilediği iki ayın ardından, birçok sektörde üretim ve yeni siparişlerdeki iyileşme eğilimlerine bağlı kapasite genişletme çabaları dikkat çekti. Bu arada hem girdi maliyetleri hem de nihai ürün fiyatları enflasyonu yüksek düzeyde kalmasına rağmen yavaşlama belirtileri gösterdi.
En yüksek artış ana metal imalatçılarında
Ocak ayında altı sektör üretimini artırdı ve bunlardan üçü aralıktaki yavaşlamanın ardından büyüme bölgesine geçti. En yüksek oranlı üretim artışı, ana metal imalatçılarında kaydedildi. Üretimde en belirgin yavaşlama ise elektrikli ve elektronik ürün imalatı yapan firmalarda gözlendi. Giyim ve deri ürünleri sektöründe üretim azalmaya devam etse de, söz konusu azalış aralık ayına göre çok daha düşük oranda kaydedildi. Benzer eğilimlerin kaydedildiği yeni siparişlerde ise en güçlü artış kara ve deniz taşıtları sektöründe gerçekleşti. Ayrıca ihracat tarafında da iyileşme sinyalleri söz konusuydu. Yeni siparişlerde artışın yeniden başlaması, çoğu sektörde birikmiş işlerin artması ve Kovid-19 aşısına ilişkin gelişmeler, firmaları ocak ayında ek personel almaya teşvik etti. Takip edilen 10 sektörün tamamı istihdamını artırırken en güçlü artış kimyasal, plastik ve kauçuk sektöründe kaydedildi. Yılın başında, hammadde eksiklikleri enflasyonist baskılara yol açarken girdi maliyetleri enflasyon oranları yüksek düzeylerini korudu. Bununla birlikte, 10 sektörün yedisinde girdi fiyatları aralık ayına göre daha düşük oranda arttı. Benzer şekilde, nihai ürün fiyatlarındaki artış da hız kesti. On sektörün tamamında teslimat süreleri arttı. Ocak ayında sektörlerin çoğunluğu satın alma faaliyetlerini artırdı.