Haberler sayfasına dön

Son Haberler

April 1st Turkish 1

1 Nisan 2019 Pazartesi

HAFTALIK
Pazartesi,
1 Nisan 2019
USD/TL
5.6904
EUR/TL
6.4109
GBP/TL
7.4270
Faaliyetler ve Etkinlikler
Türk Amerikan İş Adamları Derneği (TABA-AmCham), Türkiye’den ABD’ye yatırım yapmak isteyen iş insanlarına kapı aralayacak Türk OSB (IZUS) yatırımını bu kez de Gaziantep’te anlattı. Türk Amerikan İş Adamları Derneği Başkanı Ali Osman Akat liderliğindeki heyet, Gaziantep Sanayi Odası’nı ziyaret ederek Gaziantepli sanayicilerden tam destek sözü aldı.
Türkiye’nin güçlenmesi ve marka değeri yüksek markalar oluşturulmasını görev ve misyon edinen TABA-AmCham, sanayicilere yurt dışında yatırım imkanı sunulması için yürüttüğü çalışmalar çerçevesinde, “ABD’de yapılacak Türk organize sanayi yatırımı”nı anlatmak üzere bu kez Gaziantep’teydi. Türk Amerikan İş Adamları Derneği Başkanı Ali Osman Akat, Yüksek İstişare Kurulu Başkanı B. Ali Bayramoğlu ve beraberindeki heyet, Sanko Holding Onursal Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi ve Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu’na bir ziyaret gerçekleştirerek, Amerika’da kurulması planlanan Türk Organize Sanayi Bölgesi (IZUS)’ni anlattı. Ellinin üzerinde Gaziantepli sanayicinin katıldığı, Gaziantep Sanayi Odası Meclis Salonu’nda gerçekleşen toplantıda, ilk konuşmayı TABA-Am-Cham Yüksek İstişare Kurulu Başkanı B. Ali Bayramoğlu yaptı. Gaziantep ile ilgili ekonomik ve sosyolojik istatistiki bilgiler veren Bayramoğlu, yöre ile ilgili doğru bilinen yanlışlara açıklık getirdi. İlçenin turizm potansiyelinin yüksekliğine değinen Bayramoğlu, şehrin sanılanın aksine otel açığı olmadığını, hatta otellerinin yüzde 43 doluluk oranına sahip olduğunu ancak ortalamanın çok altında olan 30 Dolar gibi bir fiyat ortalamasıyla hizmet verdiklerini aktardı. Gaziantep’i dışardan tercih edenlerin konaklama süresinin ortalama bir buçuk gün olduğunu açıklayan TABA-Am-Cham Yüksek İstişare Kurulu Başkanı B. Ali Bayramoğlu,  tüm bu veriler ışığında ilçenin gastronomi ve kültür turizmi açısından katma değeri yüksek turist çekmesi gerekliliğini ifade etti. Gaziantep’in ihracat rakamlarının 10 yıllık bazda 3 milyar Dolardan 6-7 milyar Dolar seviyelerine çıktığını aktaran Bayramoğlu, bunun büyük bir başarı olduğunu ancak Gaziantep’in ve Türkiye’nin çok daha iyi yerlere gelebilmesi için insanların emeklilik hayallerini unutup, Türkiye’ye olan borcunu ödemesi gerektiğini savundu.
Türklerin ABD’de lobi yapma imkânı Türk OSB’si ile artacak
Türk Amerikan İş Adamları Derneği (TABA-AmCham) Başkanı Ali Osman Akat’ın sunumlarıyla devam eden toplantıda, dernek tarafından ABD’de kurulması planlanan Türk Organize Sanayi Bölgesi (IZUS) projesinin amacı ve detayları aktarıldı. “Dışarıdan bakıldığında proje Amerika’ya yatırım yapmak gibi görünse de buna benzer birkaç projeyle Türkiye’nin yurt dışından döviz bekleme ihtiyacı kalmayacaktır” diyen Ali Osman Akat, dünyanın en büyük pazarına yatırım yapan Türk iş adamlarının, Türkiye’nin döviz ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayacağı yorumunda bulundu. 500 bin dönüm arazi üzerine etap etap hayata geçirilmesi planlanan IZUS projesinde üretim tesisleri, sosyal faaliyet alanları, ikamet yerleri olacağını ve bu şekilde insanların ihtiyaç duyacağı her şeyin bir arada bulunacağını aktaran Akat, böylesi bir proje ile ABD’ye yatırım yapan Türk sanayicileri sayesinde, Türkiye’nin Amerika’da lobi yapma imkânlarının da diğer ülkelerin çok üzerine çıkabileceğini ifade etti.
Ağırlıklı fikir Teksas’tan yana
Projenin konumlandırmasının hava, kara, deniz ve raylı sistemlerin hepsinin olacağı bir yerde olacağını aktaran Türk Amerikan İş Adamları Derneği (TABA-AmCham) Başkanı Ali Osman Akat, derneğin şimdilik Teksas üzerinde yoğunlaştığının altını çizerken, “Projenin Türk sanayicisi için en cazip tarafı arazi, bina ve ekipman tedariklerinin hepsinin Amerika’daki Federal Hükümet, Eyalet Hükümeti ve bankalardan tarafından karşılanacak olması. Türk sanayicisinin yapması gereken tek şeyin buradan alacağı bir banka referans mektubu.” diyerek sanayicilere ABD yatırımları için umut verdi. ABD’de Türk OSB’si projesinde yer almak isteyen her sanayici için ön şartın uzmanlaştığı alanda yatırım yapmak olduğunu, yeni alanlara yatırım yapmak isteyenlerin projede yer alamayacağını da belirten Ali Osman Akat, buna sebep olarak da projenin Amerika açısından en önemli teşvik edicisinin Türk sanayicisinin kendi alanındaki know-how ve deneyimi olduğuna işaret etti.
Sanayicilerin yatırımlarındaki en büyük sorunu fizibilite eksikliği
TABA-AmCham Başkanı Ali Osman Akat, sunumunun ardından Gaziantepli sanayicilerin sorularını yanıtlarken gelen bir soru üzerine, yerli yatırımcıların en büyük probleminin yatırım öncesi fizibilite yapmaması, proje geliştirmemesi olduğunu; ayrıca iş adamlarının etrafından gördüğü bir işi yapıp, kâr eden insanlardan etkilenerek benzer alanlara yönelmeye meyilli davrandıklarını belirtti. İş hayatında dikkat edilmesi gereken sıralamanın “fizibilite, analiz, takip ve denetim” olduğunu aktaran Akat, konuşmasının sonunda Türkiye için çok önemli olan IZUS projesine, Gaziantepli sanayicilerden tam destek sözü aldı.
Türk Amerikan İş Adamları Derneği ve Malatyalı İş Adamları Derneği’nin beraber düzenlediği program dün Malatya’da gerçekleşti. TABA-AmCham’den Genel Başkan Ali Osman AKAT ve Yüksek İstişare Kurulu Başkanı B. Ali BAYRAMOĞLU, Genel Başkan Yardımcısı Süleyman ŞANLI, Genel Sekreter Erhan ERKUŞ’tan oluşan heyet Malatya’da bir dizi ziyarette bulundu.
İlk olarak İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet KIZILAY’ın ev sahipliğinde İnönü Üniversitesi Akademik ve İdari yönetimi ile kahvaltıda buluşuldu. Kahvaltıda ele alınan konuların başında Üniversite ve İş Dünyası arasındaki ilişkinin olması gerekenin çok gerisinde olduğu ve bunun düzeltmesi için yapılacaklar Rektör Hoca ve Sayın AKAT tarafından istişare edildi. Kahvaltının ardından Ali Osman AKAT ve B. Ali BAYRAMOĞLU’nun konuk olduğu, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin düzenlediği Kariyer Günleri panelinde gençlerle buluşuldu. Panelde AKAT ve BAYRAMOĞLU gençlerle deneyimlerini paylaştı. AKAT gençlere ilk tavsiye olarak mutlaka İngilizce öğrenmeleri gerektiğini bunu başarmadan bu çağda herhangi bir iş kolunda başarılı olmanın zorluğu ifade etti. Kariyer planlaması ve hedef koyma konusunda insanımızın yeterli hassasiyeti göstermediğini ifade eden AKAT bu konunun başarılı olmanın en temel unsuru olacağını söyledi. Ali BAYRAMOĞLU öğrencilere tavsiye verirken en önemli meselenin “Merak” olduğunu ifade etti ve “merakı yitirdiğiniz anda hiçbir şey yapmaya imkânınız kalmayacaktır. Meraklı olun hocalarınıza bir soru sorduğunuzda cevabını bilmiyorsa size doğru cevabı vermek için araştırıp doğruyu bulacak, sizin merakınız onların tetikleyicisi olacaktır dedi. AKAT ve BAYRAMOĞLU Rektör KIZILAY’ya TABA adına hediye taktim ettikten sonra üniversiteden ayrıldı.
TABA-AmCham ve MİAD heyeti Malatya Valisi Aydın BARUŞ’u ziyaret etti. Heyet BARUŞ ile yarım saatlik görüşmede sanayici ve ticaret erbabının sorunlarından, yerel ve merkezi yönetimden beklentilerden bahsetti. Ziyaretin ardından heyet adın Başkan Ali Osman AKAT Valiye hediye takdim etti.
Heyet daha sonra Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur POLAT’ı makamında ziyaret etti. Büyükşehir Belediye Başkanı ile samimi bir ortamda geçen buluşmada yerel seçimler ve ekonomik gelişmeler Başkan POLAT ve Başkan AKAT tarafından ele alınıp istişare edildi.
Programın ana gündemi olan Malatya Sanayi ve Ticaret Odası’na ziyaret ve Amerika’da kurulması planlanan Türk Organize Sanayi Bölgesi Projesi (IZUS) önce Başkan Oğuzhan Ata SADIKOĞLU’na makamında daha sonra panelde Malatyalı Sanayici ve İş Adamlarına anlatıldı. Panelin konuşmacılarında Ali BAYRAMOĞLU projenin detaylarını paylaştı. Başkan Ali Osman AKAT ise salonda bulunan ve yurtdışına yatırım yapmak ile ilgili çekince belirten birkaç soruya şöyle cevap verdi; Rusya ile uçak krizi yaşadığımızda ekonomik olarak çok zor şartlar ve yaptırımlar önümüze sürüldü tarım ürünlerimiz kapılardan çevrildi ancak ben bizzat Amerika’ya ihracat yapan biri olarak söylüyorum Türk Amerikan ilişkilerinde gelmiş geçmiş en derin ve sarsıcı iki krizi daha yeni art arda yaşadık. Vize krizi ve Brunson krizi fakat bir iş adamı olarak söylüyorum bu krizlerde, herhangi en ufak bir olumsuzluk yaşamadım. Ne ülkeye girerken, ne ticaretimi yaparken hiçbir sorun yaşamadım. Bu, düşünce sistemi olarak iki farklı şeyi birbirine karıştırmamanın ve duygusal hareket etmeyen bir sistemle iş birliği yapmanın ürünüdür, sizler de o yüzden bu projede yer alırken kişisel korkularınızı bir kenara bırakın. Avrupa ve Asya’da olabilen iş dünyasına uygulanan bazı baskıları burada görmeyeceklerinden her türlü kişisellerinin emniyet altında olacağından eminim” dedi.
Panelin ardından akşam yemeğinde Malatya Milletvekili Bakan Bülent TÜFENKCİ, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı, Malatya Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı ile bir araya gelen AKAT ve heyeti akşam yemeğinin ardından şehirden ayrıldı.
Genç TABA Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu, EKOTÜRK Tv Sözüm Var programının canlı yayın konuğu olarak Genç TABA hakkında bilgiler verdi. Ayrıca girişimcilik ve geleceğin meslekleri konularıyla ilgili soruları yanıtladı.
Programın tamamına yukarıdaki görsele tıklayarak ulaşabilirsiniz.
2019 SelectUSA Yatırım Zirvesi'ne sadece 82 gün kaldı! Yeni programlar, önemli tarihler, Spinoff Etkinlikleri ve daha fazlası hakkında ayrıntılı güncellemeler için Yatırım Zirvesi web sitesini görsele tıklayarak ziyaret edin.
SelectUSA, Ekim 2018’den bu yana ABD’de 4,2 milyar dolarlık iş yaratan doğrudan yabancı yatırım (DYY) gerçekleştirmiştir. Bu etkileyici sayı bir dolardan fazladır - 17 eyalet ve bölgedeki 20’den fazla uluslararası pazarın yatırımlarını içermektedir. En önemlisi, 7.500+ işi temsil ediyor.
Haberler
İstanbul İmalat PMI martta 46,6 ölçüldü

Haberler Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye ve İstanbul İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketlerinin Mart 2019 dönemi...

Read more
www.haberturk.com

Swap piyasası neden önemli?

Business HT Live'da Zeynep Erataman ve Cumhur...

Read more
businessht.bloomberght.com

Çin, Boeing'in rakibi Airbus'tan 300 yolcu uçağı alıyor

Çin ile Boeing'in en büyük rakibi, Avrupalı uçak üreticisi Airbus arasında 300 uçaklık bir anlaşma imzalandı. Çin lideri Şi Jinping'in Fransa ziyareti sırasında imzalanan anlaşmayla Airbus, bu ülkeye 290 adet A320, 10 adet de A350 satacak. Çin'in ...

Read more
www.bbc.com

Brexit ile büyüme endişelerinden biri ortadan kalkar mı?

Bloomberg HT Araştırma Müdürü Cumhur Örnek ve...

Read more
businessht.bloomberght.com

Önemli Tarihler
ABD Vergi Günü: 15 Nisan
Paskalya: 21 Nisan
Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı: 23 Nisan
Emek ve Dayanışma Günü: 1 Mayıs
Anneler Günü: 12 Mayıs
Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı: 19 Mayıs